Clientii exprima sumele de bani de incasat rezultate dupa momentul livrarii bunurilor, al prestarii de servicii sau executarii de lucrari.
Evaluarea continua a creantelor comerciale ale unei intreprinderi este o ocupatie permanenta a oricarui manager care incearca sa se mentina durabil pe o piata concurentiala tot mai internationalizata.
Pentru analiza clientilor se efectueaza calculul si analiza indicatorilor de rotatie a activelor circulante.
Viteza de rotatie a activelor circulante este unul din cei mai importanti indicatori sintetici calitativi – caracterizata cu ajutorul ratelor de rotatie a posturilor de bilant.
Pentru evaluarea completa a gradului de utilizare a activelor circulante nu este suficient numai bilantul. Mai este nevoie de datele analitice reprezentate de rulajele diferitelor conturi care se gasesc in indicatorii de bilant, folosindu-se balanta de verificare analitica a conturilor de clienti.
Accelerarea vitezei de rotatie a activelor circulante are efecte favorabile directe asupra indicatorilor de performanta (beneficiul si rata rentabilitatii), reducerea acesteia influentand negativ preformantele intreprinderii.
Viteza de rotatie a activelor circulante este un indicator semnificativ ce caracterizeaza eficienta cu care sunt folosite activele circulante ale intreprinderii.
Cu cat viteza de rotatie este mai mare, cu atat volumul de active circulante necesare pentru obtinerea unei anumite productii este mai mic sau productia obtinuta intr-o anumita perioada de timp cu acelasi volum de active circulante este mai mare.
Evaluarea vitezei de rotatie a activelor circulante se calculeaza cu ajutorul indicatorilor:
• numarul de rotatii (N)
N= CA / Sm
unde:
CA = Cifra de afaceri;
Sm = Soldul mediu al activelor circulante, calculat astfel:
SM = (Si + Sf) /2
unde:
Si = sold initial;
Sf = sold final.
• durata unei rotatii (Dz)
Dz =T/N = T*SM/CA
unde:
T = durata perioadei financiare de referinta (360, 180, 90, 30 zile).
• active circulante la 1000 lei cifra de afaceri (Ac)
Ac = (Sm/CA ) ∗1000 =(1/N )*1000
Analiza acestor indicatori care caracterizeaza viteza de rotatie vizeaza factorii de accelerare (incetinire) atat pe total, cat si din punct de vedere al structurii activelor circulante aferente celor trei stadii ale circuitului economic, precum si pe fiecare element al activelor circulante in parte.
Viteza de rotatie a activelor circulante influenteaza cei mai importanti indicatori de performanta a intreprinderii. Accelerarea vitezei de rotatie determina o evolutie favorabila a acestor indicatori, iar incetinirea are efecte negative. Accelerarea vitezei de rotatie se exprima prin cresterea numarului de rotatii a activelor circulante in cursul unei perioade sau prin reducerea duratei unei rotatii, ceea ce antreneaza reducerea activelor circulante la 1000 lei cifra de afaceri.
Indicatorii care exprima accelerarea sau incetinirea vitezei de rotatie a activelor circulante sunt:
• eliberari (E)(-) sau imobilizari (I)(+) de active circulante:
E( I) = (Dz1 − Dz0) ∗ CA1/360
unde:
D1(0) = durata unei rotatii in cele doua perioade;
• beneficiul din activitatea de baza (B):
B = CA – Ct= Sm * T/ Dz – Ct
• rata rentabilitatii economice (Re) calculata prin intermediului lantului de rate:
Re= Re xp/Activ=(Re xp /CA) * (CA/Ac) *(Ac/Activ) = Rv * N * Sac
Rv = rata rentabilitatii veniturilor (profitabilitatea cifrei de afaceri);
N = numarul de rotatii;
Sac = ponderea activelor circulante in activul bilantului.
• rata rentabilitatii financiare calculata prin intermediul lantului de rate:
Re = R e x/C =(Re x/CA) *(CA/Ac)* (Ac/Activ) *(Pasiv/C)=Re* (1+LF)
unde:
LF= D/C
Levierul financiar (rata indatorarii)
Efectul levierului financiar (ELF) constituie modificarea rezultatului net, ca urmare a cresterii estimate a rezultatului din exploatare.
Efectul de levier financiar este cu atat mai mare, cu cat diferenta dintre rentabilitatea economica (randamentul activelor) si rata de indatorare (levierul financiar) este mai mare.
Autoarea articolului este Luana Agapie.